Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου 2ης Τηλεδιάσκεψης 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας με το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης


Σε συνέχεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης  ανάμεσα στο 1ο  και 2ο  ΕΠΑΛ Χαλκίδας με το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης που πραγματοποιήθηκε στις 22.6.2016 και αποτέλεσε την έναρξη της συνεργασίας και της δικτύωσης των σχολικών μονάδων, ακολούθησε η τηλεδιάσκεψη της  19ης Δεκεμβρίου 2016 με θέμα: «Η υλοποίηση της καινοτομίας του “συμβούλου καθηγητή” 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας - αλληλεπίδραση και δικτύωση με το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης».
Από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης παραβρέθηκαν ο διευθυντής κ. Λ. Παπιγκιώτης, η υποδιευθύντρια κ. Α. Γάκη, η συντονίστρια του προγράμματος, η  κ. Γ. Βλασσοπούλου, η ψυχολόγος  κ. Α. Λαμπίδη και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που υλοποιούν την καινοτομία.
Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας συμμετείχαν  οι διευθυντές κ.κ. Κ. Δούνας και Κ. Λέων, οι συντονίστριες κκ. Σ. Ιωαννίδου και Δ. Αντωνίου και οι αναπληρωτές τους κ.κ.  Γ. Κεσελόπουλος, υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ, και Α. Χαλικόπουλος όπως  και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν την δράση. Παραβρέθηκαν τα μέλη της υποστηρικτικής ομάδας υλοποίησης της δράσης κ.κ. Γ. Καρβελάς (Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Χαλκίδας), Ε. Ευθυμιάδου (Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας),  Σ. Πίττας (ΚΕΔΔΥ) , Α. Ράζου  &  Α. Αλιακίζογλου,  (ΚΕΣΥΠ), Ι. Ηλιοπούλου (ΣΣΝ). Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε η σχολική σύμβουλος κ. Α. Σιγανού, υπεύθυνη παιδαγωγικής ευθύνης του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας.   
Η καινοτομία του «συμβούλου καθηγητή» για τους μαθητές/τριες της Α΄ τάξης  υλοποιείται για τέταρτη χρονιά από  το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης και για πρώτη χρονιά στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας το σχολικό έτος 2016-2017. Ο «σύμβουλος καθηγητής» έχει ως στόχο την ομαλή ένταξη του/της μαθητή/τριας στο σχολικό περιβάλλον, την καθοδήγηση του μαθητή/τριας στο πλαίσιο του παιδαγωγικού ρόλου που έχει το σχολείο, την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στο σύμβουλο καθηγητή και τον μαθητή και τη βελτίωση του σχολικού κλίματος.
Η συστηματική επικοινωνία των σχολικών μονάδων αποτελεί  μια σημαντική καινοτομία.  Οι τηλεδιασκέψεις αποτελούν  μια αρχή για ένα, πρωτοποριακό για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα, πείραμα δημιουργίας "κοινότητας σχολείων" με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στη τηλεδιάσκεψη της 19ης Δεκεμβρίου παρουσιάστηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές στον τρόπο που υλοποιείται η καινοτομία σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις δυναμικές που υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα και έγινε πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών. Προτάθηκε η συνεργασία των 3 σχολείων στην κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  και η συνάντηση των εκπαιδευτικών που υλοποιούν την καινοτομία σε μια δια ζώσης συνάντηση εντός του τρέχοντος σχολικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου